Loading...
Zonnepanelengids2024-01-08T10:12:37+01:00

Zonnepanelen plaatsen: alles dat u moet weten voor uw aankoop

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door het gebruik van fotovoltaïsche (PV) cellen, die zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Deze cellen, meestal gemaakt van silicium, zijn de bouwstenen van een zonnepaneel. Als het zonlicht op deze cellen valt, worden de lichtdeeltjes door het silicium ‘gevangen’. Dit zorgt ervoor dat elektronen in beweging komen en er stroom opgewekt wordt. Dit proces produceert een elektrische stroom binnen de zonnecel. Deze stroom bevat gelijkstroom (DC).

De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt gemaakt, is niet meteen de soort die u thuis in stopcontacten gebruikt. Daarvoor maken we gebruik van een omvormer. De omvormer verandert de gelijkstroom (DC) in wisselstroom (AC). Dit is de elektriciteit die u elke dag gebruikt.

Als de zonnepanelen meer elektriciteit maken dan u op dat moment gebruikt, wordt het teveel aan elektriciteit niet verspild. Het wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd, zodat anderen het kunnen gebruiken. Ook kan het worden opgeslagen in batterijen, zodat u het later kunt gebruiken, zoals ’s nachts wanneer de zon weg is.

Welke zonnepanelen moet ik plaatsen?

Verschillende aspecten kunnen uw keuze voor het juiste zonnepaneel beïnvloeden. Zo kunnen het efficiëntieniveau, het type paneel, esthetiek en installatiegemak factoren zijn die uw keuze beïnvloeden. Lees er hier meer over:

Het efficiëntieniveau

Kijk naar het rendement van de zonnepanelen. Panelen met een hoger efficiëntieniveau kunnen meer elektriciteit produceren op een beperkt oppervlak.

Het efficiëntieniveau van zonnepanelen geeft aan hoe effectief ze zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Het wordt gemeten als een percentage en vertelt u hoeveel van het ontvangen zonlicht daadwerkelijk wordt omgezet in elektrische energie.

Zonnepanelen met een hoger efficiëntieniveau kunnen voordelig zijn als er beperkte ruimte beschikbaar is voor installatie, omdat ze meer vermogen kunnen leveren op een kleinere oppervlakte. Het efficiëntieniveau van zonnepanelen kan variëren en wordt beïnvloed door factoren zoals het gebruikte materiaal en de productietechnologie.

Type zonnepaneel

Er zijn verschillende types zoals monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Monokristallijne panelen bestaan uit één siliciumkristal en hebben vaak een hogere efficiëntie, wat betekent dat ze meer elektriciteit kunnen opwekken per oppervlakte-eenheid. Ze zijn meestal duurder maar hebben een hogere efficiëntie.

Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen en zijn herkenbaar aan hun blauwe kleur en hoekige patronen. Ze zijn over het algemeen iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen maar zijn vaak iets betaalbaarder.

Dunne-film panelen bestaan uit dunne lagen van fotovoltaïsche materialen en zijn lichter en flexibeler. Ze zijn minder efficiënt dan kristallijne panelen maar hebben lagere productiekosten en kunnen beter presteren bij weinig licht.

Esthetiek en installatiegemak

Sta ook stil bij uw eigen wensen omtrent esthetiek en installatiegemak. Dunne-film zonnepanelen zijn lichter en flexibeler en kunnen in verschillende vormen en maten worden geproduceerd. Sommige dunne-film panelen zijn ontworpen met oog voor esthetiek en kunnen transparant, semi-transparant, of zelfs in verschillende kleuren worden gemaakt. Deze panelen kunnen worden geïntegreerd in bouwmaterialen zoals glas of dakbedekking, waardoor ze minder opvallen.

Daarnaast kan u ook kiezen voor zonnepanelen die volledig zwart zijn, maar u kan ook kiezen voor een paneel met een typische zilveren rand.

investeren in zonnepanelen sunlogics

Hoeveel kwh levert een zonnepaneel op?

Over het algemeen kan een gemiddeld zonnepaneel van 405 watt-piek (Wp) in ideale omstandigheden ongeveer 1 kWh per dag produceren. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke opbrengst kan variëren afhankelijk van de locatie, kwaliteit van de installatie en onderstaande factoren:

Zonlichtintensiteit

De hoeveelheid zonlicht die een zonnepaneel ontvangt, beïnvloedt rechtstreeks de energieproductie. Op heldere, zonnige dagen zal een zonnepaneel meer elektriciteit genereren dan op bewolkte dagen.

Het vermogen van uw zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in watt (W) of kilowatt (kW). Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel, hoe meer elektriciteit het kan produceren. Een standaard residentieel zonnepaneel heeft een vermogen tussen de 400 en 430 wp.

Oriëntatie en helling

De richting waarin het zonnepaneel is geplaatst (bijvoorbeeld naar het zuiden gericht voor maximale blootstelling aan de zon in het noordelijk halfrond) en de hellingshoek kunnen de energieopwekking beïnvloeden. In België is het voordelig om de zonnepanelen te plaatsen in een oostwest oriëntatie om de opbrengst doorheen de dag te verdelen in verband met de niet-terugdraaiende teller.

Is de digitale meter verplicht bij het plaatsen van zonnepanelen?

De digitale meter is verplicht in België sinds 2019. Zonnepanelen worden nu enkel nog geplaatst met een digitale meter. De huidige zonnepaneeleigenaars kunnen hun klassieke meter behouden tot en met 2025. Daarna zijn zij ook verplicht over te stappen op een digitale meter.

Een digitale meter voor zonnepanelen biedt verschillende voordelen. Het maakt nauwkeurige metingen mogelijk van zowel energieproductie als -verbruik, waardoor u een duidelijk beeld krijgt van uw elektriciteitspatroon. Dit helpt bij het monitoren van energiegebruik, wat kan leiden tot bewuster energieverbruik en kostenbesparingen. Bovendien opent het de mogelijkheid om te profiteren van variabele tarieven en ondersteunt het toekomstige innovaties in de energiesector. Dit alles leidt tot efficiënter energiebeheer en nauwkeurigere facturatie door energieleveranciers.

Hoe zonnepanelen reinigen?

Het reinigen van zonnepanelen kan helpen om hun efficiëntie te behouden door stof, vuil, bladeren en ander vuil te verwijderen dat zich op het oppervlak kan ophopen. Hier zijn enkele stappen om zonnepanelen schoon te maken:

  1. Voordat u begint, schakelt u de zonne-energie-installatie uit om elektrische schokken te voorkomen. Werk indien nodig met een professional.
  2. Raadpleeg de handleiding voor eventuele specifieke reinigingsinstructies of aanbevelingen om de garantie niet te verbreken.
  3. Gebruik bij voorkeur gewoon water om de panelen schoon te maken. Een tuinslang met een zachte spuitkop kan voldoende zijn om het vuil weg te spoelen. Het wordt aanbevolen om dit te doen in de vroege ochtend of late namiddag wanneer de panelen niet heet zijn om vlekken te voorkomen.
  4. Als er hardnekkiger vuil op de panelen zit, kan u een zachte borstel of spons gebruiken om voorzichtig vuil weg te schrobben. Vermijd agressieve schurende materialen die de panelen kunnen beschadigen.
  5. Spoel de panelen na met schoon water om zeepresten te verwijderen en laat ze vervolgens natuurlijk drogen. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft op de panelen.
  6. Regelmatig onderhoud: Over het algemeen is periodieke reiniging van zonnepanelen, meestal één tot twee keer per jaar, voldoende om optimale prestaties te behouden.

Neem contact op voor meer informatie

Als u meer wilt weten over het plaatsen van zonnepanelen in Limburg of specifieke vragen heeft over de voordelen en het rendement ervan, neem dan gerust contact met ons op. Ons deskundig team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren bij het maken van de beste keuze voor uw situatie.

0
MEER DAN 10 JAAR
ERVARING
0
MEER DAN 11000 REFERENTIES
0
TOT 40 JAAR OPBRENGSTGARANTIE
0
TOT 40 JAAR PRODUCTGARANTIE

REFERENTIES

REACTIES VAN KLANTEN

“Eerlijkheid tov de situatie (bomen) en goed materiaal”

Donders W. (bobex.be), Maasmechelen

“Alles wat overeen is gekomen perfect nagekomen. op tijd en zeer goede afwerking. Zeker een aanrader.”

Theuwissen (zonnepanelenenergie.be), Oudsbergen

Van eerste (Hr. Fritz, Sales adviseur) tot laatste contact duidelijk (Bart, Office Manager) betrouwbaar, niks is te veel, bij vragen. ZEER goede verhouding prijs-kwaliteit. (Sunpower+Enphase) Denken in oplossingen en monteurs (Peter + Jason) zeer ervaren. BTWafhandeling- terugvraag moet nog gedaan worden maar ga er van uit dat ook dit goed vanuit hoofdkantoor ondersteund zal gaan worden, zoals afgesproken. Heb veel offreerders over de vloer gehad, waardoor veel informatie opgedaan. Sunlogics maakt het waar!!!! Achteraf heeeeeel blij dat e.a. met Zonnepanelen + hier in Nederland niet door ging. Sunlogics: Een echte aanrader!!!!

Perriens J. (solvari.nl) - , Herten

Goed advies, alles goed geïnstalleerd, afgeleverd en gekeurd!

Mooren J. (solvari.nl), Kerkrade

Werken werden uitgevoerd volgens de afspraken. Gebruiken ook goede materialen.

Schepers M. (solvari.nl), Oudsbergen

Heldere informatie, duidelijke afspraken, prettige service, snelle levering.

Paulissen J. (slimster.nl), Kerkrade

Genoeg informatie meegekregen.

Bilgin C. (bobex.be), Lommel

Zeer correct, duidelijk en komt afspraken na!

Nicole S. (bobex.be), Kinrooi

Kort én zakelijk

Thewissen A. (bobex.be), Lanaken

Onmiddelijke en correct offerte. Ook onmiddelijke reactie op mijn vragen. Prima en duidelijke communicatie.

Martens M. (bobex.be), Genk

Goede uitleg.

Steegmans P. (bobex.be), Lanaken

Eerlijk advies en info.

Hermans P. (bobex.be), Diepenbeek

Zeer gedetailleerde offerte aan de hand van telefonisch contact.

Daems L. (bobex.be), Hasselt

Beste kwaliteit, garantievoorwaarden

Avgoustakis K. (bobex.be), Maasmechelen

Vlotte samenwerking, goede uitleg.

Beelen G. (bobex.be), Halen

Onze kwalitatieve merken

Uw totaalpartner voor duurzame
groene energie in Limburg!

Contacteer ons vandaag nog voor installaties in Limburg (België en Nederland)!

Go to Top