Er zijn dit jaar in Vlaanderen al 55.502 zonnepaneleninstallaties aangemeld bij Fluvius, dat is nu al bijna evenveel als in heel 2019. Het orderboekje bij de installateurs is voor de komende maanden ook al aardig gevuld. Wie nog te lang wacht, riskeert niet langer dit jaar bediend te worden. Loont het de moeite om dit jaar nog zonnepanelen te plaatsen of wacht je beter tot 2021?
Volgens de nationale Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) verbruikt een doorsnee gezin in dit land zo’n 3.500 kWh elektriciteit per jaar. Maar dat lijkt ons toch zonder gamende en bingewatchende gezinsleden gerekend, dus vertrekken we liever van een jaarlijks energieverbruik van 4.000 kWh. Om dat op te vangen, laat het gezin veertien zonnepanelen plaatsen met een totaalvermogen van 4 kWp, die min of meer die benodigde 4.000 kWh leveren.
Wie in 2020 nog plaatst, wint 4.900 euro over vijftien jaar
- Je kan nog vijftien jaar profiteren van de terugdraaiende teller (* mits het decreet later niet wordt vernietigd door het Grondwettelijk Hof).
- Je betaalt dit jaar 5.500 euro voor een installatie van veertien zonnepanelen
- Je betaalt vervolgens 0 euro stroom bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh (bij gezinnen zonder zonnepanelen is dat ongeveer 1.000 euro) omdat de overtollige stroom geïnjecteerd werd in het normale netwerk, wat voor een perfect terugdraaiende teller zorgt.
- Je betaalt jaarlijks 300 euro prosumententarief.
- Je spaart jaarlijks 700 euro (1.000 euro – 300 euro) elektriciteitskosten uit, waardoor de installatie na acht jaar al terugverdiend is.
- Je spaart ook nadien nog gedurende zeven jaar jaarlijks 700 euro uit, omdat je de teller nog zeven jaar mag laten terugdraaien. Dat brengt de eindwinst na vijftien jaar op 4.900 euro.
Wie wacht tot 2021, wint 2.200 euro over vijftien jaar
- Je krijgt een eenmalige investeringspremie van de Vlaamse overheid van 1.200 euro voor een installatie van 4kWp (niet bij woningen van na 1 januari 2014).
- Je betaalt 4.300 euro voor veertien zonnepanelen, inclusief plaatsing (5.500 euro – premie).
- Je betaalt geen prosumententarief meer, maar krijgt een digitale in plaats van een terugdraaiende teller, en betaalt de gangbare nettarieven voor je verbruikte stroom.
- Je verbruikt voor 360 euro eigen opgewekte elektriciteit (1.400 kWh bij gemiddeld gezin), en krijgt 80 euro voor de overtollige elektriciteit (2.600 kWh) die je aan het netwerk afstaat (ongeveer 0,03 euro per kWh)
- Je betaalt nog altijd 560 euro (in plaats van 1.000 euro bij gezinnen zonder zonnepanelen) voor de elektriciteit die je ’s avonds of ’s nachts van het netwerk plukt, omdat de teller niet langer terugdraait. Je jaarlijkse uitgespaarde bedrag bedraagt dus maar 440 euro, waardoor de investering in zonnepanelen pas na tien jaar is terugverdiend.
- Je spaart na die tien jaar slechts 440 euro per jaar uit, wat uitkomt op 2.200 euro over een even lange periode van vijftien jaar. Of minder dan de helft van het bedrag bij optie één.
Bron: Het Belang van Limburg
Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Bekijk dan zeker onze producten en contacteer ons vandaag nog voor een GRATIS offerte! Elk leeg dak zonder zonnepanelen is een gemiste kans!