Het investeren in zonnepanelen blijft interessant en op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. Met zonnepanelen verlaag je namelijk niet alleen je energiefactuur, maar je verhoogt ook nog de waarde van je woning. De zon is bovendien de grootste bron van schone energie die er. Alle reden om die te benutten.

In Nederland is het huren van zonnepanelen heel populair. In België moet de huur van zonnepanelen nog haar weg naar het grote publiek vinden. Belgen zijn niet alleen graag eigenaar van hun vastgoed inclusief de fotovoltaïsche installatie, het huuraanbod voor zonnepanelen in ons land is bovendien nog beperkt. Dat heeft voor een deel te maken dat in Nederland de wetgeving beter is afgestemd op de huur van zonnepanelen.

Wat is nu het verschil tussen zonnepanelen kopen en huren in prijs en besparing?

De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een berekening van 14 zonnepanelen met een garantieperiode van 30 jaar:

zonnepanelen-kopen-of-huren-c

Met deze afbeelding zouden we concluderen dat het huren van zonnepanelen veel duurder is, maar volgens Wouter Nuytten (zaakvoerder van Earth) mogen we niet concluderen dat het huren drie keer duurder is dan kopen. ‘In de huurprijs zit een allriskverzekering, onderhoud, reiniging, een nieuwe omvormer… Dat zijn kosten die een koper van zonnepanelen zelf voor zijn rekening moet nemen en die dus boven op de aankoopprijs komen.’

Of u nu zonnepanelen aankoopt of huurt, u zult altijd minder elektriciteit van het net afnemen. Daardoor zal uw elektriciteitsfactuur een stuk lager uitvallen. Als u de installatie koopt, bedraagt volgens de simulatie van Brico de gemiddelde jaarlijkse besparing 1.611,25 euro en hebt u de installatie na vijf jaar terugverdiend. Huurt u diezelfde installatiedan komt de jaarlijkse besparing op 1.182,84 euro uit.

Conclusie
Zonnepanelen huren is duurder dan zonnepanelen aankopen of lenen(dankzij de zeer lage rentevoet). De goedkoopste oplossing is uw zonnepanelen meteen aankopen en betalen met eigen vermogen. Indien u het volledige bedrag niet meteen kunt of wilt betalen, is een lening een prima oplossing.

Bron: De Tijd