Sinds 2013 is het jaarlijks geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen in Vlaanderen telkens aan het stijgen. 2018 was een top jaar. Er kwamen bijna 50.000 nieuwe zonnepaneleninstallaties bij. Samen goed voor 220 megawatt vermogen (MWp), het hoogste peil sinds 2012. De eerste kwartaal van 2019 zag er ook positief uit. Tussen 1 januari en 31 maart van dit jaar werd er al voor 34,4 MWp aan nieuwe zonnepanelen geplaatst, een groei van 15% (zie artikel: “Zonnepanelen verkoop in Vlaanderen 2019: Groei van 15%”). Zonnepanelen zijn enorm populair in Vlaanderen. Maar waar komt de populariteit nu deels vandaan?

Vermogen zonne-energie per inwoner
België en vooral Vlaanderen zijn in Europa voorlopers op het gebied van zonne-energie. Veel huiseigenaren hebben al zonnepanelen of overwegen een aankoop van zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen ligt op het moment in België op 373 Wattpiek per inwoner terwijl in Vlaanderen het vermogen van zonnepanelen per inwoner zelfs op 430 Wattpiek ligt. Duitsland spant hierbij de kroon met een gemiddelde van 547 Wattpiek per inwoner. Dat blijkt uit de Energiekaart van het Vlaams EnergieagentschapDe populariteit van zonnepanelen is deels tot stand gekomen door de verbeterde efficiëntie, waardoor zonnepanelen nog rendabeler zijn. Daarnaast beseffen huiseigenaren steeds vaker hoe ze bij kunnen dragen aan een duurzaam milieu. De verbeterde efficiëntie is te danken aan het groeiend aantal innovaties.

Innovaties die bijdrage aan de efficiëntie van zonnepanelen
De laatste jaren maken zonnepanelen een grote groei mee. Het rendement is gestegen door de ontwikkeling die de omvormers hebben gemaakt. De omvormers kunnen de energie nu efficiënt omzetten naar bruikbare stroom. Je verdient het geld wat je eraan uit hebt gegeven dus sneller terug. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 7 en 10 jaar. Niet alleen omvormers hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Zo gaan zonnepanelen op de dag van vandaag beter om met zonne-energie en is er bijvoorbeeld ook een nieuwe soort zonnecel ontwikkelt die voor een nog beter rendement zorgt. Deze zonnecel is gemaakt van perovskiet en behaalt een rendement van 27,3%. Dat is een flinke verbetering tegenover het oude behaalde rendement van 26,7%. De ontwikkelaars van de zonnecel hopen in de toekomst een rendement van boven de 30% te behalen. Tevens loopt er ook een onderzoek om deze zonnecel te kunnen uitprinten en/of op een muur te kunnen spuiten als coating.

Volledig zelfvoorzienend in de toekomst?
Door zonnepanelen en andere energieopwekkende voorzieningen aan te schaffen ben je zelfstandig bezig met het opwekken van energie. Hierdoor hoef jij je niet meer aan te sluiten bij een energieleverancier en bespaar je flink op de energiefactuur. Alle energie die je verwekt sla je op in een accu. Deze duurzame energie kan je verwekken door middel van zonnepanelen, hoeveel je verwekt ligt aan de hoeveelheid zonnepanelen en de kwaliteit daarvan. Daarnaast zijn er op het moment nog ontwikkelingen gaande met betrekking tot goede en toegankelijke accu’s voor huiseigenaren.

Als je op een duurzame manier warm water wilt verwerken kun je tevens een zonneboiler aanschaffen. Deze zonneboiler werkt op zonlicht, hierdoor kan je bijvoorbeeld thee zetten en douche met warm water. Tot slot kan je een warmtepomp aanschaffen, waarmee je volledig van het gas af kan.

Bron: Energiesparen.beBouw & Wonen