Power your business.

Met een slim aangestuurd batterijopslagsysteem.
De meest lucratieve investering voor je bedrijf.

Speciaal voor onze industriële klanten met een hoogspanningscabine bieden we slim aangestuurde megawatt batterij-opslagsystemen. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op je energiefactuur. Daarnaast kun je de batterij inzetten op de onbalansmarkt en indrukwekkende winsten genereren. Beide scenario’s hebben we op deze pagina voor je uitgewerkt.

Scenario 1: Jouw kosten verlagen

door verhoging van het eigen verbruik en het verlagen van piekverbruik.

Eigen verbruik optimaliseren

Door het overschot van je zelf opgewekte zonnestroom op te slaan in een batterij kun je deze stroom later op de dag zelf gebruiken. Nu wordt dat overschot nog geïnjecteerd op het net, waarvoor je ongeveer een cent per KWh ontvangt. Wat je later nodig hebt moet je van het net af halen tegen de volle prijs. Door het overschot in je batterij te steken en later te gebruiken bespaar je ongeveer 30% op je totale jaarverbruik.

Kwartierpieken vermijden

Bij piekverbruik wordt slechts een deel van het net afgenomen en wordt de batterij bijgeschakeld om in de behoefte te voorzien. Zo voorkom je hoge kwartierpieken en voorkom je dus hoge kosten van het capaciteitstarief. Kijk maar eens op een van je energiefacturen wat dit voor je kan besparen.

Dynamische tarieven slim inzetten

In de zomer produceren je zonnepanelen meer stroom dan je nodig hebt die dag. Als je dat overschot op het moment van opwekken op het net zet (wanneer heel Vlaanderen dat ook doet), zijn de dynamische tarieven nul of zelfs negatief. Je krijgt er dan niets voor. Maar wanneer we dat overschot in je batterij opslaan en een paar uur later, in de avond, wanneer heel Vlaanderen thuis komt en gaat koken, beginnen te leveren aan het net, dan krijg je daar vlot 20 cent per KWh voor.

In de winter produceren je zonnepanelen vrij weinig. Wat ze produceren verbruik je ook direct. Er is dus niets over om in je batterij te steken. Sterker nog, je zult nog aardig wat stroom af moeten nemen van het net. Met een batterij en dynamische tarieven, doe je dat op het moment dat de prijs per KWh het laagst van de dag staat. Meestal in de nacht. De kosten daarvan betaal je met wat je in de zomer aan overschot verkocht hebt toen prijzen op z’n hoogst stonden.

Door een batterij aan je zonnepanelen toe te voegen kun je dus 100% besparen op je elektriciteitsfactuur. 1/3 verbruik je direct als de zon schijnt. 1/3 verbruik je indirect via de batterij. En nog eens 1/3 verkoop je in de zomer waarmee je hetzelfde weer terugkoopt in de winter.

Om deze besparingen te realiseren moeten we berekeningen maken van je verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en de ideale grootte van je batterijsysteem. Maar om je een idee te geven van de terugverdientijd: 3-4 jaar als je al het juiste aantal zonnepanelen hebt. Vul onderstaand formulier even in om je interesse kenbaar te maken. Dan nemen we contact met je op om je op maat verder te helpen.

Aanvraagformulier

Scenario 2: De batterij als verdienmodel

door deelname aan de onbalansmarkt.

Eigen verbruik optimaliseren

Energiebedrijven kopen het grootste deel van hun verwachte energieverkopen al een jaar op voorhand in. De dag ervoor proberen ze dat zo goed mogelijk te fine-tunen door inkopen op de ‘day ahead markt’ (prijzen zijn een dag op voorhand bekend). Ondanks deze inspanningen zijn er toch altijd momenten waarop de vraag en het aanbod op het netwerk uit balans raken. Bijvoorbeeld wanneer een wolk voor de zon(nepanelen) schuift.

De een z’n nood is de ander z’n brood, want met je batterij kun je helpen deze onbalans op te vangen. Is er een tekort aan stroom, dan kun je vanuit je batterij leveren. Is er teveel stroom dan kun je je batterij op dat moment laden.

De beloningen hiervoor kunnen aardig oplopen. Gemiddeld kun je uitgaan van 300 euro per MWh. Stel dat je een batterijsysteem hebt van 2MWh met een 1MW omvormer, dan kun je dus 300 euro per uur verdienen bij onbalans. En 600 euro per cyclus.

De vraag wordt dan: hoe snel kun je je batterij terug opladen? Dat ligt aan je PV-installatie en de tijd van het jaar (is het zonnig?). Een windturbine kan 2 tot 4 MWh per uur leveren, dus met een 1MW omvormer kan de batterij in 2 uur tijd weer vol geladen zijn. Met een 2MW omvormer kan de 2MWh batterij in een uur tijd gevuld zijn.

Maar onbalans kan zich beide kanten op voordoen. Het kan ook gebeuren dat de prijs negatief is en dat je dus betaald wordt om je batterij te laden. En de prijs kan op dezelfde dag zowel positief als negatief zijn. Dus het ene uur wordt je betaald om je batterij vol te laden en het andere uur wordt je betaald om ze weer te ontladen. Na elkaar. Ideaal.

Ook interessant: Fluvius heeft op dit moment een aanbieding voor wie een batterijsystem exclusief wil inzetten voor de onbalansmarkt: 3 jaar lang geen netkosten betalen. Tel uit je winst.

Even rekenen:

Stel je 2MWh batterijsysteem, compleet met 1MW omvormer en EMS (Energie Management Systeem) kost geplaatst en wel 900.000 euro. Uitgaande van een beloning op de onbalansmarkt van 300 euro per uur en 600 euro per laadcyclus is je batterij terugverdiend na 1500 laadcycli. Bij 2 cycli per dag is dat 750 dagen. Dus binnen ongeveer 2 jaar. Hierbij is het niet hoeven betalen van de netkosten nog niet meegerekend.

Om te kijken wat er mogelijk is in jouw situatie, moeten we een studie uitvoeren en berekeningen maken van je verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en de ideale grootte van je batterijsysteem. Ook kijken we naar je toekomstplannen voor elektrificatie van je productieproces of (vracht)wagenpark en laadinfrastructuur.

Vul onderstaand formulier even in om je interesse kenbaar te maken. Dan nemen we contact met je op om je op maat verder te helpen.

Het All-In-One-systeem

en de mogelijkheden

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Algemene voorwaarden, disclaimer, privacy- en cookieverklaring.
Ik Accepteer

Dit is de Luna2000 2MWh Smart String Energy Storage System van Huawei.

Deze kolos heeft een afmeting van 2.45 x 6.05 meter en is 2.90 meter hoog. Hij weegt ongeveer 30 ton. De opslagcapaciteit is 2MWh (ook leverbaar in 4,5MWh) en kan naar keuze per uur 0.5, 1 of 2 MW omvormen van DC naar AC en vice versa.

 

Je kunt je wel voorstellen dat er het nodig bij komt kijken om dit systeem te plaatsen. We moeten een geschikte plek vinden (meestal in de buurt van de hoogspanningscabine) en de ondergrond verstevigen. Er komt het nodige engineeringwerk bij kijken om alles voor te bereiden. De plaatsing gebeurt uiteraard met een grote kraan, want 30 ton, dat is nogal wat. Vaak moet er ook een hekwerk om het gebied van de batterijen en cabine(s) geplaatst worden.

Wij regelen alles voor je. Bovendien komt het team van Huawei met ons mee om de plaatsing, aansluiting en in bedrijfstelling te begeleiden.

De garantie kan op maat overeen gekomen worden in functie van het aantal laadcycli en het aantal jaren. Bij 2 cycli per dag is 10 jaar garantie gebruikelijk.

Laten we in gesprek gaan om de ideale configuratie voor jouw situatie te bepalen en af te stemmen op je PV-installatie, eventuele windturbine en verbruik.

De rol van het EMS

Energie Management maakt alle verschil

Zonder EMS is het maar een domme batterij en mis je de belangrijkste voordelen.

Het EMS weet de dynamische tarieven een dag op voorhand en kan zo slim kopen of verkopen.

Het EMS weet wanneer je bedrijf energie nodig heeft en hoeveel, omdat het doorlopend een profiel van je verbruik analyseert. Zo weet het hoeveel er in de batterij beschikbaar moet zijn op elk moment.

Het EMS weet de weersverwachting van morgen en dus de verwachte opbrengst van je PV installatie. Belangrijke info om de juiste beslissingen te nemen in jouw belang.

Het EMS weet wanneer er zich kansen voordoen op de onbalansmarkt. En het weet of het zinvol is om daar aan deel te nemen of een kans voorbij te laten gaan, omdat je bedrijf later nog stroom nodig heeft en dat prioriteit kan hebben. Tenzij je het EMS instelt op 100% onbalansmarkt natuurlijk.

Het EMS zorgt ervoor dat bij piekverbruik de afname van het net beperkt wordt en de batterij bijgeschakeld wordt. Dit voorkomt hoge capaciteitstarieven. Een significante besparing.

Het EMS is merk en energieleverancier-onafhankelijk en handelt altijd in jouw belang. Het wordt volledig op maat afgestemd op de bedrijfssituatie.

Fiscaal voordeel

Dat maakt het wel heel aantrekkelijk

Wanneer je bedrijf investeert in zonnepanelen, batterijopslagsystemen of laadpalen, komt je bedrijf in aanmerking voor een eenmalige verhoogde thematische investeringsaftrek van 30% of 40% afhankelijk van de omvang van de onderneming.

Concreet betekent dit bij een investering van 900.000 euro, dat 270.000 euro (30%) in mindering gebracht mag worden op de belastbare winst. Bij een vennootschapsbelastingtarief van 25% is dat een direct voordeel van 67.500 euro.

Daarnaast is de normale afschrijving van 20% per jaar gedurende 5 jaar van toepassing. Dat levert nog eens 5x 25% van 180.000 euro (1/5 van 900.000 investering) op. Ofwel 5x 45.000 = 225.000 euro fiscaal voordeel.

Al met al betaalt de overheid dus ongeveer 1/3 deel van de investering.

Maar er is meer…

Subsidie

Strategische Ecologiesteun (STRES)

Mogelijkerwijs komt je onderneming in aanmerking voor de ‘STRES’ subsidie. De investering moet dan minimaal 1,5 miljoen bedragen, waarbij de steun beperkt wordt tot 500.000 euro per 3 jaar. Deze steun is waarschijnlijk niet van toepassing als de batterij exclusief ingezet wordt op de onbalansmarkt, maar kan wel van toepassing zijn als ze ingezet wordt voor het optimaliseren van het eigen verbruik.

1 nadeel: deze subsidie mag niet gecombineerd worden met de eenmalige verhoogde thematische investeringsaftrek. Maar wat heb je liever; 500.000 steun op een investering van 1,5 miljoen of 125.000 euro eenmalig fiscaal voordeel?

Op de website van Vlaio.be vind je meer details.

Aanvraagformulier

Vul onderstaand formulier even in om je interesse kenbaar te maken.
Dan nemen we contact met je op om je op maat verder te helpen.