België toont haar meest typische kant. Net terwijl Vlaanderen zal stoppen met het prosumententarief, gaat Wallonië het invoeren. Waals minister van energie Jean-Luc Crucke kondigde aan dat er vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief komt voor wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. In Wallonië zorgt het alvast voor een stormloop op zonnepanelen.

Vlaanderen: van prosumententarief naar digitale meter
Vlaanderen voerde in 2015 een prosumententarief in. Met die netvergoeding dragen eigenaars van zonnepanelen bij tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Daar komt verandering in. De digitale of slimme meter meet binnenkort de hoeveelheid energie die u verbruikt en die u aan het net teruggeeft. Op de elektriciteit die u van het net afhaalt, geldt het distributienettarief. Ter compensatie verdwijnt het prosumententarief. Volgens een nieuw politiek akkoord kan iedereen er wel nog voor kiezen om tot vijftien jaar na de installatie in het huidige systeem van compensatie van injectie en afname te blijven.

Wallonië stelt 2 mogelijkheden voor
In Wallonië heeft de Waals Minister van energie Jean-Luc Crucke enige tijd geleden aangekondigd dat er een prosumententarief komt. Er zouden twee tarieven komen: een capaciteitstarief en proportioneel tarief. Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van de productiecapaciteit van de panelen en lijkt dus op ons momenteel geldend prosumententarief. Bij de proportioneel tarief vergt een dubbele teller (kostprijs ongeveer 150 euro excl. btw) en onderscheidt injectie op het net en afname. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen. Dit systeem toont veel gelijkenissen met de “Vlaamse” digitale meter.

Aangezien de zonnepanelen voor 1 juli 2019 geïnstalleerd moeten zijn, doet er zich momenteel een stormloop voor in Wallonië.

Bronnen: Het Laatste Nieuws