Heb je een bedrijf in Vlaanderen en plaats voor zonnepanelen of een windmolen maar verbruik je zelf weinig energie?

Vanaf 1 januari 2019 wordt het in Vlaanderen eenvoudiger om een rechtstreekse verbinding te maken tussen een bedrijf dat hernieuwbare energie produceert en een bedrijf in de buurt dat die energie afneemt.

Volgens de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo), bestaat de elektriciteitsfactuur bij Vlaamse zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen momenteel ruim voor de helft uit nettarieven, allerhande heffingen en bijdragen, waardoor de elektriciteitskost vaak hoog oploopt. De aanpassing van het energiedecreet zal de ondernemers stimuleren om meer te investeren in hernieuwbare energie.

“Vandaag zijn de voorwaarden voor zo’n ‘directe lijn’ echter heel strikt, waardoor er weinig aanvragen zijn. Nochtans is hernieuwbare energie het meest rendabel als ze lokaal gebruikt kan worden,” zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (VLD).

“Met deze versoepeling van de wetgeving willen we hernieuwbare energie bij bedrijven en overheden een boost geven,”, aldus Tommelein. “In principe kunnen ook particulieren gebruik maken van deze maatregel. “Maar als je een directe lijn hebt betaal je wel een heffing, en als particulier zou die bovenop het prosumententarief komen, waardoor dit waarschijnlijk geen rendabel systeem is voor particulieren. Er zijn geen beperkingen, maar de hoogte van de heffing is afhankelijk van het spanningsniveau waarop de afnemer is aangesloten. Het dan ook een maatregel voor bedrijven. Voor particulieren werken de netbeheerders wel aan een systeem van zonnedelen.” Tommelein wil zich daarover in het najaar verder uitspreken.