Niet lang geleden kwam aan het licht dat er in de maand november een mogelijk stroomtekort dreigt, omdat er dan maar één van de zeven kernreactoren beschikbaar zullen zijn. Een combinatie van extra binnenlandse productiecapaciteit en import uit het buitenland moet stroomtekorten in de komende maanden vermijden. Maar die buitenlandse toevoer wordt almaar minder zeker. Wat als het licht uitgaat in België? Zullen de buurlanden ons redden? In de Kamercommissie Bedrijfsleven gaf netbeheerder Elia meer uitleg over de situatie, en die ziet er volgens Elia “gunstig” uit. Volgens Chris Peeters, de CEO van Elia, is het risico op afschakeling nog niet van de baan, “maar wel behoorlijk teruggedrongen”.
Nog altijd risico
Elia heeft afgelopen dagen contact gehad met collega’s uit het buitenland en het vooruitzicht voor België is geëvolueerd van uiterst moeilijk naar een winterperiode waarvan zowel het tijdsvenster als het risico op afschakeling gereduceerd is. Frankrijk kan 1.000 megawatt aanleveren en er zal bij onze zuiderburen wellicht 1.000 MW beschikbaar zijn voor export naar ons land in november en december. Een ruime extra capaciteit. “Al moeten we een afschakelplan achter de hand blijven houden”, zegt Peeters. “Zeker als het een strenge koude winter wordt, bijvoorbeeld in de maanden januari en februari.” Dan zijn er minder invoermogelijkheden, en zijn er waarschijnlijk extra maatregelen nodig, liet de topman van Elia verstaan.
Hogere prijzen elektriciteit en zonnepanelen als investering
Het is overigens net die onzekerheid over schaarste die in ons land de prijs voor elektriciteit de hoogte injaagt. Maandag steeg die zelfs tot 170 euro per megawattuur. Maar volgens Andreas Tirez van de Creg was dat niet nodig geweest. De analyse van netbeheerder Elia over hoeveel stroom we straks nodig hebben, gaat volgens hem immers uit van de veronderstelling dat Frankrijk in november ook zelf al elektriciteit moet invoeren en wij dus minder kunnen importeren. Aangezien dat vrij onwaarschijnlijk is, is de situatie ook minder dramatisch. “Mocht de markt dat geweten hebben, dan zou de prijs minder sterk zijn gestegen,” stelt Tirez. Het is een indirecte vingerwijzing naar de regering, die de analyse van Elia wereldkundig maakte.
De energieleveranciers betalen vandaag 35 % meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden dan vier maanden geleden. Dit zal worden doorgerekend aan de eindgebruiker, vooral aan wie een variabel tarief heeft of een contract dat binnenkort vervalt.
Nieuwe contracten zijn voor een gezin vaak gemiddeld meer dan honderd euro duurder dan een jaar geleden, blijkt uit een rondvraag bij verschillende leveranciers. Maar ook de aardgasprijzen leiden tot hogere facturen voor de verbruikers. Voor gas en stroom samen gaat het om prijsstijgingen die gaan van 275 tot 400 euro bij de verschillende leveranciers, aldus De Tijd.
Voor klanten van EDF Luminus bedraagt de impact in het ergste geval 334 euro, voor elektriciteit en aardgas samen
Volgens De Tijd blijft investeren in zonnepanelen een uitstekend idee. Door de stijgende elektriciteitsprijzen is de aankoop van zonnepanelen een veilige en rendabele investering. De waarde van je huis stijgt ook onmiddellijk. De doorsnee-installatie voor een gemiddeld gezin kost 5.500 euro. Men verdient ze in negen jaar terug en daarna leveren ze 17 jaar gratis elektriciteit. Goed voor een winst tot 19.000 euro!
Volgens zonnepanelenenergie.be, was 2017 een prima jaar voor de zonnepanelen markt. Voor het vijfde jaar op rij steeg het aantal nieuwe installaties. In 2017 werden in totaal 41296 installaties geplaatst. Dat is meer dan 60% meer dan het jaar voordien en zelfs drie maal meer dan in 2015. Deze trend lijkt zich ook door te zetten voor 2018. Er wordt een verdere stijging van het aantal installaties verwacht tegenover 2017 in het aantal installaties. Dit komt voornamelijk door de lage prijzen van zonnepanelen, de energielening die nog enkel tijdens 2018 geldig is en de strengere E-peil eisen voor nieuwbouwwoningen. In ideale omstandigheden betaalt en zonnepaneleninstallatie in 2018 zich terug in 8 jaar en 6 maanden.
De stijging in het aantal geplaatste installaties kent een organische en gezonde groei en dit zonder echte steunmaatregelen buiten de totaalrenovatiebonus, energielening of vermindering op de roerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen. De stijgende elektriciteitsprijzen en dalende installatiekosten van zonnepanelen zijn de twee doorslaggevende factoren voor deze verdere groei en aangewakkerde interesse in zonnepanelen.
Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen en wilt u weten hoeveel energie ze opleveren en hoeveel ze zullen kosten? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor meer informatie: info@sunlogics.be of 089/55.98.94