We horen vaak de vraag: “Is het wel nodig dat ik mijn zonnepanelen laat reinigen?”

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel, JA!

Ondanks dat de regen het meeste vuil van onze zonnepanelen afspoelt blijft er zich onderaan het paneel vuil ophopen aan het frame. Wanneer dit vuil zich te fel ophoopt zal dit met veel direct zonlicht onherroepelijk inbranden op de onderste rij cellen in uw paneel. Het resultaat is dat een deel van uw paneel niet meer opbrengt en u ziet dit niet visueel aan uw zonnepaneel. Als uw zonnepanelen dan nog eens in serie geschakeld zijn, zal dit paneel de opbrengst van ieder ander zonnepaneel in diezelfde string verlagen. Want bij serie-schakeling is iedere schakel zo sterk als de zwakste!

Uiteraard gebeurd zulke vuilophoping niet van vandaag op morgen, maar wij raden aan om na het eerste jaar van de installatie uw zonnepanelen te laten controleren a.d.v. een doormeting en infrarood foto’s om eventuele hotspots te kunnen waarnemen. Hierop volgend raden wij aan om jaarlijks voor de zomer en minstens om het jaar uw zonnepanelen te laten controleren en reinigen om een optimaal rendement te kunnen behouden.

Bekijk zeker onze extra diensten voor meer informatie over een reiniging + controle van uw PV installatie of stuur een mailtje naar info@sunlogics.be !