Een nieuwe elektrische auto op zonne-energie met 250 kilometer bereik? Goedkoper dan Tesla en de Nederlandse zonne-auto Lightyear? De Duitse start-up Sono Motors werkt aan een elektrische stadsauto, de Sion. Die moet € 16.000 kosten en kan zelf opladen met behulp van de zon. Je kan het geld deels terugverdienen met auto-en ritdelen.

Dankzij 330 fotovoltaïsche cellen kan de Sion 30 kilometer per dag “gratis” rijden en als je de stekker in het stopcontact stopt, haalt hij de 250.

Het is niet zo dat je voor 16.000 euro helemaal klaar bent. Volgens maakindustrie.nl, betaal je voor de accu van de auto nog 4.000 euro. Daarmee is de auto nog wel zo’n 10.000 euro voordeliger dan de Tesla model 3 instapversie, die tegen de ongeveer 35.000 dollar kost. De Sion is bovendien een echte budgetauto vergeleken bij de gezinsauto Lightyear (€119 000). Deze is ontwikkeld door oud-studenten van TU Eindhoven en kost bijna een ton meer dan de Sion. Wel heeft de Nederlandse auto een grotere actieradius (800km op batterijlading). Ook het uiterlijk van de auto is wat geavanceerder dan de Sono, die is gebaseerd op de Renault Twingo.

Volgens Bright.nl is de hele buitenlaag van kunststof, zodat er geen duur verfproces nodig is. De buitenspiegels zijn van een Ford Focus en de versnellingshendel is van een BMW i3. Dat betekent: geen ontwikkelingskosten, de zekerheid dat het onderdeel werkt en per saldo dus een lagere prijs. Om problemen te voorkomen zoals Tesla die met de assemblage van de Model 3 heeft, bouwt het bedrijf niet zelf een fabriekshal, maar wordt de fabricage en assemblage uitbesteed aan een club die al decennia auto’s bouwt.

Elk Sion wordt bovendien geleverd met software die het mogelijk maakt om je auto te delen via autodelen of ritdelen. Als je bijvoorbeeld regelmatig op een druk traject rijdt, dan kan je passagiers meenemen die je via de app betalen.

Je kunt de Sono Motors Sion nu al bestellen voor 16 duizend euro exclusief accu en 20.000 euro met de accu. Eind 2019 moeten de eerste auto’s worden geleverd.

Bronnen: Bright.nlMaakindustrie