Volgens een recente artikel van De Tijd, is investeren in zonnepanelen een uitstekend idee. Niet alleen voor het klimaat en de energiereserves, maar ook voor onze portemonnee. De doorsnee-installatie voor een gemiddeld gezin kost 5.500 euro. Men verdient ze in negen jaar terug en daarna leveren ze 17 jaar gratis elektriciteit. Goed voor een winst tot 19.000 euro!

De kostprijs van een fotovoltaïsche installatie (PV) is in tien jaar met 75 procent gedaald. Als particulier heb je geen overheidssteun meer nodig. Dankzij het systeem van de terugdraaiende elektriciteitsmeter zijn zonnepanelen voldoende rendabel’, beweert Veronique Vens van het Vlaams Energieagentschap (VEA) stellig. ‘Na de grote terugval in 2013 hebben de Vlamingen zonne-energie duidelijk weer in de armen gesloten. In 2012 kreeg de markt van de zonnepanelen een stevige knauw toen de overheid de ondersteuning met groenestroomcertificaten fors afbouwde. Per hoeveelheid opgewekte elektriciteit kreeg je van de Vlaamse energieregulator (Vreg) een certificaat dat je kon doorverkopen. Voor grote installaties vanaf 10 kWp bestaan ze wel nog, want zij hebben geen recht op een terugdraaiende elektriciteitsmeter.’

In Vlaanderen staan er nu 323.375 fotovoltaïsche installaties. Vorig jaar kwamen er 41.296 bij.

Mensen vragen zich af of de zon in België wel voldoende bruikbare energie oplevert. Volgens Veronique Vens, ‘Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht er direct of indirect op valt. ‘Op een bewolkte dag is er minder zon dan bij helder weer en in de winter zijn de dagen korter dan in de zomer. Toch levert zonlicht altijd bruikbare energie op.’

In ons land bevat 98 procent van de zonnepanelen kristallijn silicium. Zwarte zonnepanelen met monokristallijn silicium wekken meer stroom op bij direct zonlicht en hebben een hoger vermogen. Blauwe zonnepanelen met polykristallijn silicium wekken meer stroom op bij zijdelings of indirect zonlicht.

Heb je interesse in zonnepanelen en ben je nieuwsgierig hoeveel energie ze opleveren en hoeveel ze zullen kosten? Probeer dan zeker onze eenvoudige 3D zonnepaneel Calculator!