Energie Management – de missing link in je installatie

Waarom een EMS?

Met je zonnepanelen bespaar je ongeveer 1/3 op je elektriciteitsfactuur, omdat je ongeveer 1/3 deel van je stroom verbruikt wanneer de zon schijnt. Reken op 500-600 euro besparing per jaar.

Voeg je daar een thuisbatterij aan toe, dan bespaar je ongeveer 2/3 op je elektriciteitsfactuur, omdat je 1/3 direct gebruikt en 1/3 opslaat in je batterij en later op de dag gebruikt wanneer de zon weg is. Reken op 1000-1200 euro besparing per jaar.

Voeg je daar een dynamisch energiecontract en een Energie Management Systeem (EMS) aan toe, dan bespaar je ongeveer 3/3 op je elektriciteitsfactuur, omdat je die laatste 1/3 deel in de zomer overdag opslaat in je batterij en ‘s avonds verkoopt aan de hoogste prijzen. In de winter gebruik je die credits om je de batterij op te laden tegen de laagste prijzen van de dag. Reken op 1500-1800 euro besparing per jaar.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Algemene voorwaarden, disclaimer, privacy- en cookieverklaring.
Ik Accepteer

Hoe werkt een EMS?

Als je geen thuisbatterij hebt ga je het overschot van je zonnestroom injecteren op het net. Hier kreeg je altijd een vergoeding voor van ongeveer 1 cent per KWh, maar de laatste tijd zien we steeds vaker dat je er zelfs voor injectie moet betalen, ook al heb je geen dynamisch energietarief. Wanneer je dan later, als de zon weg is, stroom afneemt van het net, betaal je de volle prijs. (1)

Zet je een batterij erbij, dan kun je het overschot zonnestroom opslaan totdat de batterij vol zit (zorg dus dat je batterij niet te klein is). Die stroom kun je dan in de avond weer gebruiken. (2)

Laat je de batterij slim aansturen door je Energie Management Systeem, dan gaat het EMS de batterij deels ontladen en injecteren op het net wanneer de dynamische prijs van die dag op z’n hoogst staat. (3) In plaats van 1 cent of te moeten betalen daarvoor, krijg je nu bijvoorbeeld 20 cent per KWh.

Met het geld dat je hiermee verdient kun je dan op een winterdag je batterij laden van het net wanneer de dynamische prijzen op het laagste punt staan van die dag. En dan betaal je daar geen 35 cent voor, maar bijvoorbeeld 20 cent.

Op die manier kun je op jaarbasis op ongeveer nul euro elektriciteitskosten uitkomen. Door een EMS aan je batterijen toe te voegen kan de terugverdientijd van je installatie ongeveer gehalveerd worden. Je kunt dit berekenen met onze calculator.

 

Thuisbatterij
Thuisbatterij
Thuisbatterij

Bespaar op het capaciteitstarief

De overheid en netbeheerders willen piekbelasting op het net voorkomen. Daarom moet iedereen die per kwartier meer gebruikt dan 2,5 KWh een boete betalen van 4 euro per KWh dat daar bovenuit komt. De digitale meter meet elk kwartier het verbruik. De hoogste piek van de maand wordt gebruikt om deze boete te berekenen.

Ga je, naast het verbruik in huis, een grootverbruiker aanzetten, zoals een warmtepomp of ga je een elektrische auto opladen aan 11 KW per uur, dan maak je dus extra grote pieken. Een EMS kan daar slim in sturen om die pieken te vermijden en kan vanuit de batterij bijleveren om de piek nog verder te reduceren. Dit noemen we piekshaving.

Hiermee kun je elke maand vlot 40 euro besparen. Dat is een kleine 500 euro per jaar.

Slim laden

Slim laden hoeft niet in de laadpaal of auto zelf te zitten, want die kennen niet de volledige situatie in de woning. Het EMS weet dat wel en die kan dus perfect het laden van een elektrische wagen aansturen. Hier zijn verschillende modi voor:

ECO: gebruik alleen zonnestroom

Turbo: laad zo snel mogelijk zonder het capaciteitstarief te overschrijden.

Max: laad zo snel mogelijk zonder rekening te houden met het capaciteitstarief.

Block: steek gewoon de stekker er in, geef aan hoeveel je wilt laden in hoeveel tijd en laat het EMS dit zo voordelig mogelijk voor je regelen.

Laadpaal

Geld verdienen met…

Netstabilisatie, loadbalancing en congestiemanagement. Het zijn verschillende termen die technisch gezien ook verschillende betekenissen hebben, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: het helpt om het energienetwerk in balans te houden. En dat is een hele kunst.

Huiseigenaren die hun thuisbatterij hiervoor beschikbaar stellen kunnen relatief grote beloningen krijgen hiervoor. Dit zijn veel grotere beloningen per KWh dan de verschillen tussen de hoge en lage dynamische energieprijzen.

Uiteraard heb je hier zelf geen omkijken naar. Het Energie Management Systeem regelt dit allemaal voor je. Als je dat wil.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan

JULLIX EMS

Er zijn vele leveranciers die een EMS aanbieden. Vaak is dat niet meer dan een app die ook alleen de producten van dat merk aanstuurt. Wij hebben gekozen voor JULLIX van Innovoltus om de volgende redenen:

  • Merk onafhankelijk
  • Beperken van capaciteitstarief
  • Slim laden
  • Slim sturen
  • Optimaal benutten van dynamische tarieven
  • Handelen op de onbalansmarkt (binnenkort)
  • Toekomst bestendig
  • Gebruiksvriendelijk
  • Made in Belgium

Neem contact met ons op voor meer info!