Heeft u een appartement en bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan hebben we goed nieuws voor u. Als het van de regeringspartij N-VA afhangt, kunnen inwoners van flatgebouwen binnenkort op een eenvoudige manier profiteren van zonnepanelen op hun dak.

In verstedelijkte gebieden, zoals Vlaams-Brabant of de rand rond Antwerpen staan meer appartementsgebouwen en voor de inwoners daarvan is het juridisch ingewikkeld om zonnepanelen te plaatsen. Zo is het niet mogelijk om de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw.

Wie zonnepanelen plaatst, doet dat dus alleen voor zijn eigen verbruik. Dat maakt het voor inwoners van een appartement minder interessant om te investeren in zonne-energie. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen op het dak van een winkelcomplex of een bedrijvencentrum. Als slechts een partij kan profiteren, zullen anderen weinig geneigd zijn mee te investeren. Het is ook één van de redenen waarom in verstedelijkte gebieden minder zonne-energie wordt geproduceerd dan in de rest van Vlaanderen.

Drempels weg

Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) heeft een conceptnota klaar om de juridische drempels weg te werken. “Zo wordt het juridisch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen binnen een bouweenheid. Dat maakt de investering in zonne-energie aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden”, zegt hij.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert in De Tijd dat hij al werkt aan een aanpassing van de regelgeving. “Maar dat is heel technische materie en dat lukt niet van vandaag op morgen.”

Bronnen: De TijdDe Morgen